11-6-2019

Afgelopen week stond in het teken van de Avondvierdaagse Holten. Elyse had zich hiervoor al een paar weken geleden opgegeven, maar zeg nou eerlijk…het is toch veel leuker om het samen te doen? Dus besloten dat ik met haar mee zou lopen. Dus maandagmiddag bijtijds naar huis gereden, snel wat gegeten en om 17:30 konden we van start. De route ging eerst over het bedrijventerrein van Holten, waar allemaal ‘belevingspunten’ waren in de vorm van bedrijven die zich opengesteld hadden. Erg leuk gedaan. Het laatste stuk liep door de weilanden rondom Holten. Om ongeveer 19:45 kwamen we over de finish met ruim 10 km in de benen.

Pluk de dag en aardbeien

Dinsdagochtend, op de inmiddels bekende tussenstop, de Bussumse Hei, was het echt héél erg mooi. Er hing een lage mist en er was een prachtige zonsopkomst. Kijk, dat zijn dan de voordelen van (extreem) vroeg opstaan ?. Natuurlijk ook weer bijtijds naar huis voor de 2e loopavond. Had zelf nog tijd om aardbeien te plukken, die ineens allemaal tegelijk rood zijn geworden. Lekker dat ze zijn, echt niet normaal!

De wandeling ging dit keer o.a. langs het sportcomplex en dwars door het Landal park Twenhaarsveld en weer een paar leuke belevingspunten. We moesten trouwens wel het weer in de gaten houden, want er was code oranje afgegeven. Er werd zware wind en onweer verwacht. Later bleek dat veel vierdaagsen in Nederland de activiteiten voor die avond hadden afgelast, maar wij hebben nergens last van gehad. Was wel aardig warm (26 graden), maar wandeling van ruim 11 km ging ons prima af.

We hadden ook afgesproken met onze nieuwe dierenarts om de teckels in te laten enten. Ze zou ons aan het eind van haar avondspreekuur bellen, zodat we even de tijd hadden om kennis te maken. Dat werd dus rond 21:30 en er kwam zelfs nog iemand na ons. Zo grappig hoe alles zich in de behandelkamer afspeelde. Haar zoon van rond de 20 zat er gezellig bij, de administratie werd er gedaan, gewoon erg gemoedelijk. Honden meteen ook een anti-tekenpil gegeven, want we halen inmiddels dagelijks teken weg. Dit moet 3 maanden helpen, ben benieuwd.

Donder en bliksem

Ook toen we dinsdagavond naar bed gingen, was er (bijna letterlijk) nog geen wolkje aan de lucht. Wel warm, dus boven lekker de ramen tegen elkaar opengezet. Maar zo rond 23:30 werden we wakker van een enorm kabaal. Het noodweer was nu bij ons losgebarsten; onweer, héél veel bliksem en nog veel meer wind, wat een natuurgeweld ?. Gelukkig was het om 4:45, de tijd die we tegenwoordig opstaan, weer helemaal kalm, maar bij het wegrijden bleek de storm een boom geveld te hebben die dwars over de weg lag. Zo konden we dus niet naar de snelweg, dus dan maar via de zandweg achter ons….nee, kon ook niet. Ook daar bomen over de weg. Uiteindelijk via via toch naar de snelweg gekomen, maar het was duidelijk dat de storm hier een behoorlijke tol geëist had.

Hoe bizar dat we woensdagavond weer prachtig weer hadden en dus weer een hele mooie wandeling konden maken door het glooiende landschap rond Holten. Net voor de finish ging de route ook nog door de dorpskerk van Holten, waar op het net gerestaureerde Naber-orgel werd gespeeld.

Van woensdag op donderdag heeft het weer behoorlijk gespookt en weer was er ’s ochtends vroeg niets meer aan de hand. Gelukkig ging het niet zo erg tekeer als de nacht ervoor! Ik bleef de donderdag van huis uit werken en ben eerst vlierbloesem gaan plukken om later siroop van te gaan maken, geïnspireerd door Elyse die er waterkefir mee ging maken. Hans vroeg weg, ik vroeg bloemschermen gaan plukken, een hele emmer vol. Eerst beestjesvrij gemaakt en er toen een hele pan vlierbloesem extract van getrokken.

Eten verbindt

’s Avonds alweer de laatste wandeling van de Holter 4-daagse. Thema was Glitter en Glamour, dus ons daar dus ook maar naar gekleed (wij houden tenslotte wel van een feestje ?). Weer een prachtige route met onderweg een tussenstop voor een echte Glitter en Glamour foto die je dan kon insturen om mee te dingen naar een leuke prijs. De laatste avond afgesloten met een medaille en een heerlijk ijsje bij IJssalon De Biester… we zijn Nelis in Weesp acuut vergeten ? Thuis nog even de kamille, die we onderweg geplukt hebben, in bosjes te drogen gehangen. Elyse gaat het later gebruiken om thee van te zetten.

Vrijdagmiddag hebben we Onno voor het eerst meegenomen naar onze nieuwe stek. Was even afwachten hoe hij er op zou reageren, maar dat viel 100% mee, vooral omdat we lekker buiten konden zitten, hij aardbeien kreeg die zo lekker waren dat hij aan vroeger moest denken en dat hij buiten lekker zijn pijp kon roken. Voor de avond was er weer code oranje afgegeven, dus besloten we bijtijds een hapje in Deventer te gaan eten om Onno daarna meteen op de trein te kunnen zetten. De keuze viel op Roasted, vooral ook omdat we er nog lekker buiten konden zitten. Nu bleek het restaurant vooral veel kipgerechten te serveren, maar de vegetarische Gnocchi burger is een echte aanrader! Uiteindelijk de hele maaltijd buiten kunnen gebruiken en daarna nog even een kopje koffie bij het station gedronken en Onno op de trein gezet. Precies op tijd voordat de bui los barstte, maar echt noodweer bleef bij ons gelukkig uit.

Zaterdag meteen begonnen siroop te maken van het vlierbloesem-extract; erg tevreden met het resultaat! Daarna aardbeien te oogsten, wat zijn ze geweldig van smaak! Aardbeien likeur gemaakt op basis van witte rum. Nu een paar maanden geduld hebben ? ’s Avonds zouden Henk en Nitta komen eten, dus een mooie gelegenheid om uit te pakken met een aardbeien-tiramisu waarvan ik net een recept gevonden had in de Allerhande.

Hieperdepiep voor de jarige

Zondagochtend zoals altijd lekker vroeg opgestaan en een verjaardagscake voor Robbert jan gebakken die die dag 25 werd. Daarna de ontbijttafel feestelijk gedekt en daarna nog even lekker gewandeld bij Landgoed Dorth waar de gevolgen van de storm nog duidelijk zichtbaar waren. Na een lekker en gezellig verjaardagsontbijt zijn Elyse en Robbert naar Apeldoorn gegaan en heb ik lekker jam gemaakt van de overvloedige aardbeien oogst. We halen er dagelijks enorme porties vanaf!

En nog even over verbouwen

Gister was het 2e Pinksterdag, heerlijk zo’n extra dag vrij. Martijn kwam helpen de schuur zo leeg mogelijk te maken, want vanuit Vakmanwerkt komen ze 2 dilatatievoegen in de vloer slijpen om verder scheuren zoveel mogelijk te beperken. Had ik al gezegd dat ik zo ontzetten klaar ben met die lui? Afspraken worden niet nagekomen totdat we beginnen te dreigen en al met al is nog steeds fase 1 van de verbouwing niet opgeleverd (en zal ook nog wel even duren ?). Fase 2 gaat het zo niet worden met deze partij….