Toen we onze pallets bij Emke, een mede-cursist van de permacultuur-moestuincursus, gingen brengen, kregen we een flesje heerlijke, eigen gemaakte vlierbloesemsiroop mee. Lekkere dorstlesser met een scheut bruiswater! Nu staat recht tegenover ons, maar ook verderop langs de straat, ook vlier vol met prachtige witte bloemschermen, dus ben ik mijn eigen siroop gaan maken. Beetje recepten uit mijn kookboeken gaan combineren en, al zeg ik het zelf, echt geslaagd.

Tip: neem niet te grote flessen. Kleinere hoeveelheden gaan eerder op, maar zo heb je ook meer om weg te geven

Ingrediënten

  • huishoudemmer vol bloesemschermen (in 1 recept stond liefst ’s ochtends geplukt, dus dat dan ook maar gedaan)
  • kristalsuiker (in mijn geval 2 Kg)
  • 2 citroenen (sap)
  • 1 vanille peul
  • 1 sinaasappel
  • 2 el citroenzuur

Verwijder zo veel mogelijk steeltjes (best een klusje, maar lekker muziekje op en het was zo gepiept).

Bloesem in hoge pan er warm water overheen gieten (niet te heet, want dan verkleuren de bloemetjes meteen donkerbruin), totdat alles nèt onder water staat.

Pan met vlierbloesem  in ruimere pan zetten om au bain marie te verwarmen. Alles ongeveer 2,5 – 3 uur laten trekken.

Vocht daarna zeven, zodat vloeistof mooi helder is (ik had totaal 2,8 liter vocht). Vlierbloesemextract in schone pan opzetten met ca. 2 Kg kristalsuiker en daarin een zakje voor losse thee, gevuld met een opengesneden vanille peul en schil van 3/4 sinaasappel (let op, geen wit want dat wordt bitter) en sap van 2 citroenen erbij.

Alles nog ongeveer 1,5 uur laten trekken. 2 eetlepels citroenzuur oplossen in kokend water en erbij doen. Siroop aan de kook brengen en in goed schoongemaakte flessen gieten.