30-6-2019

Ik moet even 7-mijls laarzen aantrekken, want er gebeurt een hoop en ik heb amper tot geen tijd om even lekker alles van me af te schrijven. Gelukkig is er altijd de agenda om in terug te kijken en maak ik graag van alles foto’s, dus ook een mooie reminder aan de dingen die gebeuren.

Inmiddels is het kadaster langs geweest om onze grond in te meten en weten we waar we onze toegangspoort kunnen plaatsen etc. Geleerd dat het verwijderen van de metalen buizen die als eikpunt in de grond worden geslagen (wat soms gebeurt bij bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten om zo stiekem extra grond te kapen) een officieel delict is

Overvloed

In de moestuin is het nu volop oogsten. De aardbeienplanten, die de vorige bewoners hebben laten staan, geven zoveel vrucht dat het amper bij te houden is. Zowat om de dag vulde ik bakjes die we langs familie en vrienden brachten als we naar het werk in Weesp reden. Al is er nog lang geen sprake van permacultuur, het is super leuk om de oogst te delen. Maar ondanks het vele uitdelen bleef er nog mega veel over, dus allerlei fruitspread, siroop en nog meer likeur gemaakt. In de vriezer ligt ook nog een kilo of 4…. Heel grappig was dat het dan ook in 1 keer afgelopen was; geen nieuwe bloemen, geen nieuwe aardbeien, op was echt op. Blijkt dus een kort dragend ras te zijn, maar wel met onwaarschijnlijk lekkere aardbeien!

Inmiddels was ook de oogst op gang gekomen van de doperwten, kapucijners en tuinbonen. De tuinboonplanten hadden onder de luis gezeten, die we niet bestreden hebben. Viel me al met al enorm mee wat er nog aan peulen aan kwam. Goed gevulde peulen trouwens, net zoals bij de doperwten en kapucijners. Ik vond het wel lastig uitvinden wanneer het perfecte oogst moment was. Was echt een kwestie van de peulen voelen. Misschien heb ik ze soms wel te ver laten gaan en smaken de bonen en erwten nog beter als ze wat kleiner zijn, maar ondanks dat waren ze geweldig van smaak. Mama wilde ook graag verse tuinbonen, dus ik op internet opgezocht hoeveel ongedopte tuinbonen je voor 2 personen nodig had. Meestal werd 750 gram tot 1 kilo per persoon aangeraden, dus 1,5 Kg leek me precies goed, maar mama belde op waarom ik zoveel aan ze had gegeven. Bleek dat de peulen zo vol zaten, dat ze er echt een keer of 4 van konden eten ?. Inmiddels liggen er ook zakken vol tuinbonen, doperwten en kapucijners in onze vriezer.

De aalbessenstruiken zaten ook vol, maar moestuin en een full time baan betekent concessies doen….het lukt gewoonweg niet om alles te oogsten. Les voor volgend jaar!

We hebben inmiddels ook een wormenhotel gemaakt die we, na een week laten climatiseren van de 7 zelf gevonden wormen, nu steeds gebruiken voor ons groente-afval uit de keuken. Kan nog niets zeggen over het resultaat, maar binnenkort hopelijk wel.

En er is nog meer dierennieuws!

Elyse en Robbert hebben besloten een kat te adopteren via Mirtos Eerst zou het een blinde kitten worden uit Griekenland, maar uiteindelijk werd het een 13 jarige pers die al in Nederland was, maar waarvan het baasje geen tijd meer voor hem had. Monday, ook wel Vlad de kat (met eigen instagram account) boft met zulke lieve nieuwe baasjes! Door al dat meekijken, begon het eerlijk gezegd ook bij mij wat te kriebelen. Op Facebook zag ik een foto van een klein wit katje voorbij komen. Deze was op straat gevonden en is bij Bianca Ouwens, een vroegere klant van ons, gebracht om te socialiseren. Ik was op slag verliefd en Hans liet zich (eigenlijk heel gemakkelijk) overhalen ?. Meteen berichtje gestuurd, maar bleek dat dierenasiels het beleid hebben dat kittens nooit alleen geplaatst worden. De volgende dag werd er een rood katertje gevonden, dus dat was opgelost. Dag daarna werd er nog een zwart katertje gevonden, maar nee, we zouden het bij 2 houden…. straks verder ?

Altijd weer voor buiten

Vrijdagochtend de 14e uitgetrokken voor m’n mama. Haar tuintje is heel belangrijk voor haar, zeker nu ze niet meer op vakantie gaat. Heb haar dus lekker opgehaald om samen te gaan shoppen bij Vechtwijck, onze hofleverancier van hanging baskets. Twee keer moeten rijden, maar het resultaat mag er zijn. Achtertuin is, zoals ze zelf zegt, omgetoverd tot een lusthof.

Hoewel het weer af en toe kan omslaan, is het naar ons idee altijd buitenweer. Dat idee hebben Olga en Pieter inmiddels ook toen ze op de terugreis van hun vakantie bij ons langs kwamen en we lekker in het zonnetje een glaasje cava konden drinken!

Vaderdag was oergezellig. Beide meiden waren er voor ontbijt (buiten natuurlijk) en het nieuwe tuingereedschap op accu viel goed in de smaak bij Hans. We hebben hier namelijk paar keer de elektrische grasmaaier gebruikt, maar dat betekende meters haspels aan elkaar verbinden voordat we het strookje gras langs de weg konden maaien (loopt te schuin af voor de zitmaaier).

Vakmanwerktniet

Ondertussen zitten we nog steeds met een gastenverblijf dat niet af is en een schuur met problemen. Om de schuurvloer niet verder te laten scheuren, hebben we aangedrongen op het maken van dilatatievoegen en die zijn inmiddels gemaakt. Ook de kitter is geweest om de dilatatievoegen dicht te kitten. Nu hopen dat het verder scheuren van de vloer stopt. Wel nog steeds heel jammer dat de vloer aan de rechterkant zo schuin afloopt, maar volgens Vakmanwerkt zou het met egaline uitvlakken op den duur alleen maar lelijker worden. Idioot eigenlijk dat je zoiets moet accepteren. Het loopt sowieso heel erg stroef met Vakmanwerkt; veel praten, weinig doen. 14 juni nog een laatste gesprek gehad met de directeur van Vakmanwerkt. Leek er toen op dat we er (na veel toegeven van onze kant) er toch uit zouden komen. Hij durfde zelfs nog op te merken dat we de afbouw van het gastenverblijf misschien zelfs beter met zijn bedrijf konden doen, zodat we snel van het gastenverblijf gebruik konden maken. Dan heb je wel lef toch?? Maar zoals verwacht bleven de daden uit en moeten wij iedere keer initiatief nemen. Dat wordt helaas dus toch een juridisch conflict.

Goed nieuws

Volgens mij heb ik het al een keer eerder geschreven, maar het op en neer rijden naar Weesp is echt pittig. We vertrekken inmiddels 5 uur ’s ochtends van huis en dan nog rijden we in een continue stroom van vrachtwagens en busjes van vakmensen die zelfs op dat uur al allemaal haast hebben. Nu is het licht als we vertrekken, maar als straks de dagen weer korter worden is het donker als we weg gaan. We krijgen dus haast om een bedrijfspand in Deventer te zoeken.

Op 17 juni hebben we met de makelaar een pand bekeken dat nog niet officieel op de markt was en we zijn enthousiast! Het is een vrijstaand pand, prima onderhouden, het smoelt en ligt ook nog eens gunstig. Bovendien komt het redelijk snel beschikbaar, dus met een beetje mazzel zouden we in oktober over kunnen. Nu duimen dat we alles rond krijgen!

Zomerweer

Naast alle drukke, leuke en minder leuke zaken, proberen we natuurlijk ook zoveel mogelijk te genieten. Het weer is geweldig, zonnig en warm (veel sproeien dus!). Als we maar even kunnen eten we buiten. De vorige bewoners hadden al gezegd dat het mij warm weer het beste toeven was onder de walnotenbomen die op het erf staan en dat klopt helemaal.  Goed dat we daar ook onze buitenkeuken met terras gaan maken dus.

Hotspot Deventer

De laatste dag van de maand met Elyse een heerlijke wandeling gemaakt rond en door Deventer. Lekker al om 7 uur ’s ochtends gestart, de warmte vooruit. Over de Wilheminabrug gelopen en toen langs de andere kant van de IJssel terug, met een prachtig uitzicht op de skyline van Deventer. We boffen dat we zo dicht bij deze mooie, gezellige stad wonen ?