19-3-2019

Afgelopen week was het behoorlijk onstuimig qua weersomstandigheden. Vooral die wind, brrrr!

Normaal loop ik altijd met Marley naar de zaak, maar met dit weer voor de gemakkelijke weg gekozen, dus samen met Hans en Floortje iedere ochtend even bij het zwembad in Weesp gelopen….nou ja… lopen….het was meer laag vliegen!

DE afspraak

Vrijdag 15 maart was het dan zo ver; Bor Borren, onze permacultuur ontwerper, kwam langs om onze wensen aan te horen en een kennismakingsrondje over het terrein te lopen….uiteraard in de regen.

Ook Elyse was erbij, want zij wil zich wat meer gaan verdiepen in de medicinale kruiden (goh op wie lijkt ze toch ?). Erg leuk hoe Bor zich al had voorbereid. Zo wist hij te vertellen dat ons huis ca. 10,4 meter boven NAP ligt (ons huis in Weesp ligt op 0,5 meter onder NAP) en met wat voor grond we rekening moesten houden. Al pratende kwamen we ook op leuke ideeën als een verplaatsbaar kippenhok om de de kippen systematisch de grond te kunnen laten bewerken et cetera.

Afgesproken dat we nog wat achtergrondinformatie zouden sturen, zoals een globale schets met leidingwerk dat door het perceel heen loopt, een schets met de bomen die er nu als staan en een foto van de boerderij waarop nog alle stallen staan. Over een paar weken gaan we zijn plan bespreken.

Positief blijven

De wind en regen hadden ook effect op de verbouwing van het guest house, dus er weinig zichtbare verandering in vergelijk met vorig weekend. De kozijnen voor de openslaande deuren en de voordeur hebben al wel hun vaste positie gekregen. Toch blijven de mensen van Vakmanwerkt.nl positief en denken het casco af te hebben voor de verhuizing. Wij hopen met ze mee!

Waterbeheer

Na het gesprek met Bor zijn we ook verder gaan denken over wateropvang. De grond is namelijk best zanderig, dus regelmatig water geven zal een must zijn. We hebben nu het idee om een watertank van zo’n 2000 liter in te laten graven in het stuk voor het atelier, maar hoe dat verder in zijn werk gaat (algengroei, hoe krijg je het er uit, is dit de beste plek, enzovoort) moeten we nog onderzoeken.

Wel besloten dat, zodra de bestrating af is, we bij WilRo in Twello onze regentonnen gaan halen. Hij had echt hele gave grote eikenhouten wijnvaten waar hij dan een kraantje in maakt. Het geheel komt dan op een hardhouten onderstel, zodat je er straks makkelijk met je gieter onder kan.

Weer of geen weer…

Zaterdag in weer en wind een perenboompje, een pruimenboompje, 2 bramenstruiken en 2 rode kruisbessenstruiken geplant die ik bij de Lidl gehaald had. Keurig eerst wat potgrond vermengd met wat compost en dat samen met een scheut water in het plantgat gedaan. Nu maar hopen dat ze snel gaan groeien, want nu zie je ze amper ?. De 2 soorten braam en de rode kruisbes in de grond gezet en de rabarberplant die hebben we zelf opgekweekt van zaadjes die we in Letland gekocht hebben, staat nu ook in de moestuin. Voor het oog ook de ‘voortuin’ een eerste onderhoudsbeurt gegeven. Onkruid gewied, dode takken weggeknipt en voorzichtig geschoffeld want er komt al van alles op (benieuwd wat het allemaal is). Staat stuk gezelliger met de viooltjes als blikvanger.

Daarna lekker naar binnen en ons opgetut voor de avond. Ik had namelijk al een tijd geleden besproken voor een 8-gangen vegetarisch diner bij restaurant De Bagatelle in Marienheem.

Gemeenschappelijke inspanning

Zondag knapte het weer wat op en kwam het zonnetje zelfs af en toe te voorschijn. Tijd om de moestuin in te gaan dus, want er was nog veel wat gezaaid kon worden. Elyse (op haar nieuwe klompen,die we de dag ervoor met de Vroege Vogel actie bij de Welkoop gekocht hadden) heeft driftig mee geholpen. Zaaien vond ze leuk, maar ik kreeg het idee dat schoffelen de meeste voldoening gaf ?). Wel heel gezellig zo met elkaar in de moestuin werken!

We zijn er bijna….

En dan ziet het weekend er weer bijna op. De was bij elkaar pakken, alles weer aan kant maken en nog even een lekkere wandeling met de hondjes in het bos vlak achter ons (wat een luxe!). Nog maar 3 weekenden en dan wonen we er echt!