13-8-2019

Deventer = boekenstad

Augustus begon meteen al met een gezellig moeder/dochter-uitje naar de Boekenmarkt in Deventer. Héél véél boekenkramen, heerlijk weer en gezelligheid, alle ingrediënten voor een middag lekker snuffelen en natuurlijk ook wat kopen.

Het gaat beginnen!

Over de vorderingen aan (of juist het uitblijven daarvan) het gastenverblijf zullen we het maar even niet meer hebben. Veel leuker om ons nu te gaan concentreren op op ons erf 😀 Deze maand wordt er begonnen met straten rond het gastenverblijf. We hebben zwart/grijze betonklinkers en grind uitgezocht en er is een enorme vracht zand gebracht. Elke dag als we uit Weesp naar huis komen, hopen we dat er al een stukje bestraat is, maar het goed uitzetten is een veel grotere klus dan we dachten. Het is ook best een warm klusje, want de warme zomer blijft voortduren!

Knap staaltje

Wat een geluk dat onze achterbuurman Tjipko niet alleen hovenier is, maar ook nog eens dezelfde ideeën heeft over natuurbeheer. Hij gaat ons ook helpen bij de uitvoer van het plan dat Bor Borren voor onze voedseltuin gemaakt heeft. Hans en ik hebben vorige maand al de piketpaaltjes uitgezet voor de vijver. We hebben er voor gekozen om een natuurvijver te maken, geen zwemvijver zoals iedereen verwacht had.

Maandag  5 augustus stond er een enorme graafmachine die hem uit zou gaan graven. Geweldig hoe precies dat gedaan werd, echt op de centimeter langs elk piketpaaltje. Respect voor de machinist. Erg leuk trouwens dat ik ook even met de graafmachine mocht spelen. Grootste klus vond ik bijna om in en uit de cabine te komen 😆

Na het uitgraven werd er een enorme rol EPDM vijverfolie ingebracht. We hebben eraan gedacht om de vijverbodem met klei of betoniet te maken, maar dat was te arbeidsintensief en werd daardoor te duur. Ook de kans op lekkage vonden we niet prettig. We hebben hier zandgrond en het grondwaterpijl is best laag. Wat als je vijver leegloopt… Vijverfolie dus (of eigenlijk een soort rubberachtig materiaal) uit 1 stuk. Aangezien de vijver zo’n 23 meter lang is en op zijn breedst 9 meter, kan je nagaan dat het best een klus was om het er goed in te krijgen, maar het is gelukt!

Keuzes maken

Naast de keuze folie of geen folie moest er nog een keuze gemaakt worden; vullen met kraanwater of met grondwater. Even snel uitgerekend zou het gaan om zo’n 60.000 liter water. Kraanwater was qua kwaliteit van water het veiligste, maar het waren nogal wat liters! Kwaliteit van het grondwater hebben we niet getest, maar Tjipko dacht dat de kwaliteit best wel aardig is. Gok genomen, dus grondwaterpomp aangezet en vullen maar! Uiteindelijk hebben we een hele nacht de pomp laten draaien voordat de vijver zo goed als vol was.

De grond die eruit kwam, gaan we later weer gebruiken om mini-swales (heuveltjes) te maken die er straks voor moeten gaan zorgen dat we beter water vast kunnen houden op ons terrein.