De regenboogwortels, die we van het voorjaar gezaaid hebben, stonden een beetje verstopt onder de kapucijners (en onkruid ) en werden een soort ‘vergeten groenten’ ?. Gevolg…. flink uit de kluiten gewassen jongens! Hans is niet zo heel gek op wortel, maar deze worteltaart viel erg in de smaak!

Ingrediënten cake:

  • 400 gram geraspte wortel
  • 200 gram volkoren speltbloem
  • 100 gram kokosmeel
  • 250 gram rietsuiker
  • 185 ml zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 1 geprakte banaan
  • flinke hand pecannoten of walnoten
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel zout

Ingrediënten voor de topping:

  • 150 gram zachte boter
  • 200 gram roomkaas (philadelphia of monchou-achtige kaas)
  • 180 gram poedersuiker
  • beetje vanille-extraxt of zakje vanillesuiker

Bereiding cake:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bakpapier in een springvorm of anders met boter insmeren en met bloem bestuiven.

Hak de noten. Klop de eieren, de geprakte banaan en de suiker tot een romige massa en meng de zonnebloemolie erdoor. Meng de speltbloem, kokosmeel, bakpoeder, kaneel en zout door elkaar en zeef dit boven het eimengsel en klop het er rustig doorheen. Voeg de geraspte wortelen en de gehakte noten toe en mix alles nog even goed door.

Giet het beslag in de springvorm en bak de cake onder in de oven in ca. 1 uur gaar. Laat de cake daarna goed afkoelen.

Tip: Gebruik je bakpapier, verkreukel het dan eerst tot een prop zodat het daarna makkelijk in je springvorm mee vormt.

Bereiding topping:

Mix de zachte boter met de suiker en voeg daarna de roomkaas en het vanille-extract toe. Roer tot een mooie gladde massa.

Verdeel de topping over de afgekoelde cake en strijk het glad met een spatel. Beetje cacaopoeder er over strooien en je worteltaart is klaar.

Tip: Voor een lekkere tussenlaag, zou je ook wat meer topping kunnen maken en dat verdelen over de cake die je dan eerst doormidden gesneden hebt.