Wat doe je als je bij een fijne B&B in Peschici bent en je van de eigenaresse te horen krijgt dat je zoveel biologische, onbespoten citroenen van de boom mag halen als je wilt? Ik dus met 17 citroenen in de koffer naar huis om daar onze eigen limoncello te maken. Op internet diverse recepten gevonden met zowel wodka als pure alcohol als basis. Op Italiëplein vond ik de meeste keuze. Om het zo origineel mogelijk te houden, wilde ik het graag met de pure alcohol maken en heb als basis het recept uit Tutto a posto van Barbara Kleinbussink gebruikt en er (uiteraard) mijn eigen twist aan gegeven.

Ingrediënten variatie 1:

  • 8 biologische citroenen
  • 1 liter pure alcohol (96%)
  • 800 gr biologische kristalsuiker
  • 1,5 liter water
  • grote weckpot van ca. 3 liter

Ingrediënten variatie 2:

  • 8 biologische citroenen
  • paar blaadjes munt
  • 1 liter pure alcohol (96%)
  • 800 gr biologische rietsuiker
  • 1,5 liter water
  • grote weckpot van ca. 3 liter

Bereiding:
Laat de citroenen een uur weken in koud water, was ze goed en droog ze af.
Schil de citroenen zo dun mogelijk en probeer geen witte velletjes mee te schillen want daar wordt de limoncello bitter van.
Doe de citroenschillen (en eventueel de paar muntblaadjes) in een weckpot en schenk de alcohol erbij. Sluit de pot en zet deze 15 tot 20 dagen op een donkere plek.
Na de wachttijd breng je in een pan de suiker en het water al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat afkoelen.
Voeg het afgekoelde suikerwater vervolgens toe aan het mengsel van citroenschillen en alcohol.
Zeef het geheel, schenk de limoncello in (gesteriliseerde) flessen en sluit deze af. Zet de flessen nog zeker een week op een koele donkere plek om op smaak te laten komen.
Serveer de limoncello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer.